Varto’nun Kürtçe ismi nedir?
Varto (Zazaki: Gimgim), Muş ilinin bir ilçesidir.
Varto Ermenice ne demek?
Muş ilindeki Varto ilçesi, Alevi nüfusu ve yüksek okuryazarlık oranıyla diğer ilçelerden ayrılır. Urartu ve daha sonra Ermeni yerleşim alanı olan ilçenin ismi için farklı açıklamalar vardır. Vart kelimesinin Partça ve Ermenicede “gül” anlamına geldiğine dikkat edin.
Varto Kürt mü?
Örneğin Varto’da 60’a yakın Alevi köyü var ve hepsi Kürt. Ayrıca Muş ilinde Kürtçe’yi ana dili olarak seçenlerin oranı 1965 verilerine göre %41.
Muş Varto Ermeni mi?
Tarihi kaynaklar Urartu medeniyeti içerisinde birçok Ermeni krallığı olduğunu kabul etmektedir. Van-Yerevan-Vartoya gibi isimlerin Ermeniceden geldiği bilinmektedir. Varto’da çok sayıda Ermeni yaşadığı düşünüldüğünde Varto isminin Ermenice olma ihtimali önem kazanmaktadır.
Varto’da Alevi var mı?
Çoğunluğu Kürt olan Varto’da birkaç Çerkez köyü (Şenova köyü) de var ama çok az sayıda. İlçe merkezinde Alevilerin çoğunlukta olduğu alt mahalle sakinleri Sünni; üst mahallede yaşayanlar ise genelde Alevi olarak tanımlanıyor.
Muş Varto Zaza mı?
Din açısından Koçgiri, Dersim, Erzincan, Kuzey-Bingöl, Varto, Hınıs, Tekman, Çat, Sarız, Göle, Selim gibi yerleşim bölgelerindeki Zazalar Alevi inancına mensupken geri kalan bölgeler Sünni Zazalardan oluşmaktadır.
Varto hangi aşiret?
Lolan boyu (Lolan, Lolıj veya Lol), Türkiye’nin Doğu Anadolu bölgesinde yaşayan ve Zazaca konuşan Dersim boylarına ait bir Zaza boyudur. Pülümür, Çemişgezek, Varto, Nazımiye, Hınıs, Tercan, Aşkale, Tekman, Bayburt, Kelkit, Ardahan, Bingöl, Erzincan, Kahramanmaraş gibi geniş bir coğrafyayı kapsamaktadır.
Varto hangi şehre ait?
Varto ilçesi, Muş ilinin kuzeyinde, doğusunda Bulanık ilçesi, kuzeyinde Tekman ve Hınıs ilçeleri, batısında ise Solhan ve Karlıova ilçeleri bulunmaktadır. Kentsel ilçelerle çevrilidir. Yüzölçümü 1418 km2’dir.
Varto nereli?
Varto (Kürtçe: Gimgim; Ermenice: lerini: kendiր͑ veya րր͒, Varto) Muş ilinde bir kasabadır. Varto ilçesinin merkezidir. Nüfusu 10.914’tür (2022). Varto (Kürtçe: Gimgim; Ermenice: şığıրրօ veya şiğıրրօ, Varto) Muş ilinde bir kasabadır. Varto ilçesinin merkezidir. Nüfusu 10’dur.
Vartolu nerede?
Varto ilçesi, Muş ilinin kuzeyinde yer almakta olup, doğusunda Bulanık ilçesi, kuzeyinde Tekman ve Hınıs ilçeleri, batısında ise Solhan ve Karlıova ilçeleri ile çevrilidir. Yüzölçümü 1418 km2’dir. Rakımı 1,5 km’dir.
Muş bulanık alevi mi?
İlçede bugün Kürt kökenli nüfus çoğunluğu oluşturmaktadır.
Muş Varto’nun neyi meşhur?
Murat Nehri Vadisi ve Gelincik Dağı gibi doğal güzellikleri görmek isteyenler Varto’ya uğramadan geçemezler. İlçenin meşhur lezzeti Varto köftesi mutlaka denenmeli.
Varto adı nereden gelmiştir?
Varto isminin Urartulardan geldiği düşünülmektedir. Bu da ilçenin Urartular zamanından beri var olduğunu göstermektedir. Varto zaman zaman saldırılara uğramıştır.
Muş Kürtçe ismi nedir?
Muş (Ermenice: Ԅււַ, Kürtçe: Mûş), Muş iline bağlı aynı adlı şehir ve merkez ilçedir.
Muş’un eski adı nedir?
IV. yüzyılda kurulduğu sanılmaktadır. Muş isminin Süryanicede bol su anlamına gelen “Muşa” veya şehri kuran “Muşet” kelimesinden geldiği söylenmektedir. Araplar şehre “Tarun” adını vermişlerdir.
Varto’nun eski adı nedir?
1923 yılına kadar bölge Gımgım olarak biliniyordu. Gımgım olarak bilinen bölge, Osmanlı İmparatorluğu’nun 1840 yılında ilk kez bir kaymakam atamasıyla ilçe statüsüne kavuştu. 1923 yılında bölgeye Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Varto adı verildi ve bölge ilçe statüsünü korudu.
Muş’un Kürtçe ismi nedir?
Muş (Ermenice: Ԅււַ, Kürtçe: Mûş), Muş iline bağlı aynı adlı şehir ve merkez ilçedir.
Tunceli Kürtçe ismi nedir?
Tunceli (Zazaca: Mameki), Türkiye’nin Tunceli ilinin merkezini oluşturan şehirdir.
Hilvan Kürtçe ismi nedir?
Hilvan (Kürtçe: Curnê Reş), Şanlıurfa ilinin bir ilçesidir.