Kiracı olduğum evden çıkarken ne yapmalı?
Kiracının taahhüdü yazılı olmalıdır. Kiracı bu taahhüde rağmen evi terk etmezse, ev sahibi kiracıyı zorunlu icra yoluyla veya dava açarak tahliye edebilir. Tahliye davası veya tahliye için icra takibi, taahhütte belirtilen tarihten itibaren bir ay içinde açılmalıdır.
Kiracı evden çıkarken son ay kira öder mi?
Makul sürenin bitiminden sonra yeni kiracı bulunamazsa kiracının ödeme yükümlülüğü tekrar sona erer. Bu soruna bir örnek vermek gerekirse; 1 yıllık kira sözleşmesinin bitiminden önce evi boşaltmak ve 8. ayda taşınmak istiyorsanız kalan 4 ayı ödemeniz makul sayılabilir.
Kiracı evden çıkarken evi temizlemek zorunda mı?
🤔Kiracı evden ayrılırken evi temizlemek zorunda mıdır? 👉Evet, kiracı evden ayrılırken evi temizlemek zorundadır. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 334. maddesine göre kiracı, kiralananı “kullanım ve yararlanma ölçüsüne göre” iade etmekle yükümlüdür.
Kiracı evden çıkarken ne imzalamalı?
Tahliye yükümlülüğü; Kiracının kiralanan ev kendisine teslim edildikten sonra belirli bir tarihte evi boşaltmayı kabul ettiğine dair ev sahibine verilen yazılı bir taahhüttür. Tahliye yükümlülüğü olan bir tahliye, tahliye yükümlülüğünü imzalayan kiracının tahliye yükümlülüğünde belirtilen tarihte evi boşaltması gerektiği anlamına gelir.
Kiracı çıkarken boyatmak zorunda mı?
Kiracı, kira süresi içerisinde taşınmazı sözleşmeye uygun şekilde kullanmışsa ve olağan dışı bir kötüye kullanım söz konusu değilse, kiraladığı evi terk etmeden önce boyatmak zorunda değildir.
Kiracı evden çıkarken depozitoyu ne kadar alır?
Yasal çerçevede, depozito genellikle üç aylık kira tutarına sabitlenir. Mülk sahipleri bundan daha fazla bir miktar talep edemez.
Depozito son kiraya sayılır mı?
Depozito, son kira yerine sayılır mı? Hayır, sayılmaz. Kiracı, kira sözleşmesi süresince tüm ayların kirasını ödemekle yükümlüdür.
Kiracı evden çıkarken ev sahibine ne zaman haber vermeli?
Kiracı evden ayrılmadan ne kadar önce bildirimde bulunmalıdır? Kiracılar, kiraladıkları mülkü terk etmeden önce ev sahibine haber vermek zorundadır. Türk yasalarına göre, kiracı, kira süresinin bitiminden en az 15 gün önce taşınmak istediğini ev sahibine bildirmelidir.
Ev sahibi anahtarı teslim almazsa ne yapılır?
Ev sahibine ulaşılamaması veya anahtar teslim edilmemesi halinde Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurularak anahtarların saklanacağı yer belirlenebilir.
Boya-badana depozito içine girer mi?
Acil bir durumda herhangi bir hasarın önlenmesi için depozito, depozitoya karşı mahsup edilebilecek ve kiracıya geri ödenebilecek bir vadeli mevduat hesabına yatırılmalıdır. Ancak boya ve kireç aşınması ve yıpranması gibi normal kullanımdan kaynaklanan aşınma ve yıpranma belirtileri depozitodan düşülemez.
Kiracı evden çıkarken eve zarar verirse ne olur?
Kiracının, içinde oturduğu konutta hasara yol açması halinde, ev sahibi tahliye davası açarak kiracıyı tahliye etme hakkına sahiptir. TBK m.316/1.
Boya masrafını kim öder?
Ancak evde yapılacak her türlü boya, badana ve izinsiz değişiklikler kiracının sorumluluğundadır.
Tahliye taahhütnamesi noter şart mı?
Sözleşmenin geçerli olması için yazılı olması yeterlidir. Noter tarafından düzenlenmesi zorunlu değildir. Kira sözleşmesi noter tarafından düzenlense bile, tahliye yükümlülüğü basit yazıyla da yazılabilir. Olası bir anlaşmazlığı önlemek için, kiralanan mülkün anahtarının teslimi protokole kaydedilmelidir.
Kiracı evden çıkacağını nasıl bildirilir?
Kalıcı kiralamalar: Kiracı kira sözleşmesini feshetmek isterse, ev sahibine en az 15 gün önceden yazılı olarak bildirmelidir. Ev sahibi kira sözleşmesini feshetmek isterse, kiracıya 6 ay önceden yazılı olarak bildirmelidir.
Kiracı evden çıkarken hasar tespiti nasıl yapılır?
Kiracı evi terk ettikten sonra, ev sahibi kiracının eve zarar verdiğini anladığı anda derhal tazminat davası açmalıdır. Bu dava, kiralanan evin bulunduğu yerdeki hukuk mahkemesine açılmalıdır. Tazminat davasında mahkeme, hasarı belirlemek için bir bilirkişi atayacaktır.
Kiracı evden çıkacağını kaç gün önceden bildirilir?
Buna göre, konut veya işyeri kira sözleşmelerinde kiracı her altı aylık sürenin sonunda sözleşmeyi feshedebilir. Ancak, altı aylık ihbar süresi sonunda sözleşmeyi feshedebilmek için feshin en az üç ay önceden ev sahibine yazılı olarak bildirilmesi gerekir.
Kiracı evden çıkarken hasar tespiti nasıl yapılır?
Kiracı evi terk ettikten sonra, ev sahibi kiracının eve zarar verdiğini anladığı anda derhal tazminat davası açmalıdır. Bu dava, kiralanan evin bulunduğu yerdeki hukuk mahkemesine açılmalıdır. Tazminat davasında mahkeme, hasarı belirlemek için bir bilirkişi atayacaktır.
Ev sahibi anahtarı teslim almazsa ne yapılır?
Ev sahibine ulaşılamaması veya anahtarların teslim alınmaması halinde, anahtar teslimi için Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvuruda bulunularak emanet yerinin belirlenmesi istenebilir.
Kira depozito iadesi güncel kira ile mi olur yoksa ilk kira bedeli ile mi?
Sözleşmenin başlangıcındaki kira bedelinin, sözleşmenin sona erdiği tarihteki kira bedeline oranının ayarlanması suretiyle depozitonun iadesi (Yargıtay 6. H.K., E. 2014/2287 K. 2014/4118; E. 2012/15914 K. 2013/9504).