İçeriğe geç

Ifaya Eklenen Cezai Şart Ne Demek

İfaya ekli cezai şart ne demek?

İfaya eklenen cezai şart; 6098 s. TBK. M. 179 f. II “Sözleşmede öngörülen ceza, borcun belirli bir zamanda veya yerde ifa edilmemesi nedeniyle konulmuşsa, alacaklı, hakkından açıkça feragat etmediği veya ifayı çekincesiz kabul etmediği takdirde, asıl borca ​​ek olarak sözleşme cezasının da ifasını isteyebilir.”

Cezai şart ne demek?

Sözleşmesel ceza maddesi, eski Borçlar Kanunu’nda sözleşmesel ceza veya ceza maddesi olarak da bilinir, alacaklıyı kaybını ispatlamak zorunda kalmaktan kurtarır ve ona önceden belirlenmiş ve belirli bir sözleşmesel ceza talep etme fırsatı verir. Ceza maddesini ileri sürmek için borçlunun kusurlu olması gerekir, ancak alacaklının zararlar için bir talepte bulunması gerekmez.

Cezai şart hangi hallerde geçersiz olur?

Sözleşme, hukuka aykırılık veya ahlaka aykırılık, başlangıçta imkânsızlık, fiil ehliyetsizliği veya şekil eksikliği gibi sebeplerden dolayı geçersiz ise, sözleşmede öngörülen cezai şart da geçersizdir.

Cezai şart icraya konulur mu?

Borçlu, asıl yükümlülüğü veya ifaya eklenen cezayı veya her ikisini birden yerine getirmezse, alacaklı icra talebinde bulunabilir[51]. İfaya eklenen cezanın amacı, borçluyu zamanında ve yerinde ifa etmeye zorlamaktır[52].

İfaya zorlama davası nedir?

Mal borcunun devrini gerektiren bir sözleşme olsa veya yasal bir sebep olsa bile, borçlu mal borcunu devretmekten kaçınırsa, alacaklı bu maddeye dayanarak tescili zorunlu kılmak için dava açabilir. Doktrinde ve uygulamada kullanılan zorunlu tescil davasının bir diğer adı da zorunlu feragat davasıdır.

Cezai şart müspet zarar mı?

Yukarıda açıklandığı üzere gecikme cezası, ifaya eklenen bir cezai şart olup Yargıtay içtihatlarında ifaya bağlı olumlu zarar olarak tanımlanmıştır.

Cezai şart ne zaman istenir?

Bu düzenlemeden de anlaşılacağı üzere, borcun belirli bir yerde veya belirli bir zamanda ödenmemesi halinde alacaklı, borcun ifasına ek olarak bir ceza da talep edebilir. Bu durumda alacaklının bir tercih yapması gerekmez; alacaklının hem ifayı hem de ceza şartlarını talep etme ihtimali vardır.

Borcu sona erdiren haller nelerdir?

Bir borç ilişkisinin sona ermesinin altı ana nedeni vardır. Bu nedenler, geri çekilme, sözleşmenin feshi, sözleşmenin iptali, sözleşmenin sona ermesi, ifanın aşırı zorluğu nedeniyle sözleşmeden çekilme veya borç ilişkisinin sona ermesi ve yenilenmesidir.

Cezai şart tazminat mı?

Cezai şartın zarardan bağımsız olması, cezai şartın işlevinin tazmin olmadığını göstermektedir [12]. Zarar olmasa bile cezai şart istenebilirken, zarar olmadan tazminat istenemez.

Cezai şarta KDV uygulanır mı?

“İsme yapılan cezai şart şeklindeki ödemeler, bir mal veya hizmet karşılığında yapılmadığından KDV’ye tabi değildir.”

Cezai şart için ihtar gerekir mi?

Alacaklı, bu hakkından açıkça feragat etmemişse veya ifayı ihtirazi kayıtla kabul etmişse cezai şart ileri sürebilir.

Cezai şart bedeline faiz işler mi?

CEZA ŞARTLARINA İLİŞKİN DİĞER HUKUKİ HÜKÜMLER “Bu hükümlere aykırı olarak yapılan her türlü anlaşma ceza maddesi hükümlerine tabidir.” Kanun koyucu bu maddeyle, gecikme faizi konusunda bir anlaşma yapılmışsa bunun faiz olarak kabul edilemeyeceğini, sözleşmesel bir ceza olarak kabul edilmesi gerektiğini belirlemiştir.

Cezası şart neye göre belirlenir?

Cezai şartın etkili olabilmesi için öncelikle geçerli bir asli borcun bulunması gerekir.19 Ayrıca cezai şartın asli borçtan bağımsız ve parasal nitelikte olması gerekir.

Mal varlığı yoksa icraya verilirse ne olur?

Borçlunun haczedilecek bir varlığı yoksa, borçlunun kısmen haczedilebilir varlıkları değerlendirilir. Bu aşamada borçlunun maaşına haciz konur. Borçlunun arsa, ev, işyeri veya araba gibi bir malı olmadığından, var olmayan varlıklara haciz konulamaz.

Cezai şart tek taraflı olur mu?

Cezai şart genellikle sözleşmelerde belirtilse de, cezai şart mutlaka bir anlaşmanın sonucu olmak zorunda değildir, tek taraflı bir hukuki işlemle de elde edilebilir. İş hayatında, cezai şartlara genellikle taraflar arasındaki sözleşmelerde rastlanır.

Cezai hükmü olan ne demek?

Mahkumiyet, sanığın para cezası, hapis cezası veya güvenlik tedbiri alması anlamına gelir. Başka bir deyişle, sanığın suçu işlediği kanıtlandığında verilen ceza türüne “mahkumiyet” denir. Mahkumiyet, suçlunun suçu işlediği kanıtlandığında verilen bir karardır.

Cezai şart ıslah edilebilir mi?

Sorunuzun ikinci kısmına gelince; şüphesiz kısmi cezai şart talebinde bulunup bilirkişi incelemesi sonrasında durumunuzu düzelttirebilirsiniz.

Sözleşmenin feshi halinde cezai şart istenebilir mi?

Sözleşme, sözleşmede öngörülen sebeplerden başka bir sebeple ve vaktinden önce feshedilirse, sözleşmeyi fesheden tarafa sözleşme cezası ödenmesi emredilebilir. Böyle bir ceza maddesi, sözleşmenin haksız yere feshedilmesini önlemek için tasarlanmıştır.

Cezai şart ne zaman istenir?

Bu düzenlemeden de anlaşılacağı üzere, borcun belirli bir yerde veya belirli bir zamanda ödenmemesi halinde alacaklı, borcun ifasına ek olarak bir ceza da talep edebilir. Bu durumda alacaklının bir tercih yapması gerekmez; alacaklının hem ifayı hem de ceza şartlarını talep etme ihtimali vardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

şişli escort