Spiral kime takılmaz?
RİA kimlere takılmamalıdır? Kalp kapakçığı sorunları olan kişilere önerilmez. Doğuştan rahim sorunları olan veya çift rahim, küçük ve kısa rahim, rahim içi miyom veya servikal stenoz gibi sonradan oluşan yapısal anormallikleri olan kişilere uygulanmaz. Şiddetli adet ağrısı veya adet kanaması yaşayan kişilere önerilmez.
Spiral neden önerilmez?
RİA işlemi kimlere uygulanamaz? Yakın zamanda pelvik inflamatuar hastalığı, rahim veya rahim ağzı kanseri geçirmiş kişiler; RİA, alışılmadık vajinal kanaması olan, olası hamileliği olan, Wilson hastalığı olan veya bakır alerjisi olan kişilere önerilmez.
Spiralin riskleri nelerdir?
Enfeksiyon riskleri: RİA takıldıktan sonraki ilk 20 günde enfeksiyon riski vardır. Bu enfeksiyonlar sıklıkla pelvik bölgeyi etkileyebilir. Pelvik enfeksiyonun belirtileri şunlardır: karın ağrısı, cinsel ilişki sırasında ağrı, kötü kokulu vajinal akıntı, ateş ve ağır kanama.
Spiral hangi hastalıklara yol açar?
RİA kullanımının bazı yan etkileri olabilir. Bunlar arasında artan veya düzensiz adet kanaması, kramp, vajinal akıntı, ağrı, enfeksiyon, intrauterin perforasyon riski ve nadiren gebelik yer alır.
Spiral takılınca nelere dikkat edilmeli?
RİA takıldıktan sonra yüksek ateş, ağır kanama, kötü kokulu akıntı ve şiddetli karın/kasık ağrısı yaşarsanız, doktorunuza danışmanız önerilir. İşlemden sonraki ilk ayda ve sonrasında yıllık olarak jinekolojik muayene yapılmalıdır.
Bekarlar spiral taktırabilir mi?
Bekarlar Mirena hormonal spiral taktırabilir mi? Evli olsun veya olmasın, hormonal spiralle gebeliği önlemek isteyen veya kanama sorunları veya adet sorunları nedeniyle spiral takılmasını isteyen her kadın hormonal spiral taktırabilir. Kanama veya adet ağrısı şikayeti olan bakire kadınlarda kullanılamaz.
Hangi spiral kilo yapar?
Hormonlu spiral vücutta kilo alımını veya kilo değişimini etkilemez. Yani hasta bu süreçte kilo alsa da bu hormonal spiralin etkisinden kaynaklanmaz.
İlişki sırasında spiral kayar mı?
Cinsel ilişki sırasında rahim içi araç kayar mı? Cinsel ilişki sırasında rahim içi aracın kayma riski oldukça düşüktür. Cinsel ilişki sırasında rahimde kasılmalar meydana gelir. Bu kasılmalar sırasında rahim ağzı genişlerse rahim içi araç oradan kayabilir.
Spiral taktıktan sonra kaç gün ilişkiye girilmez?
RİA takıldıktan sonra ne zaman cinsel ilişkiye girebilirim? Genellikle RİA takıldıktan bir hafta sonra cinsel ilişkiye girebilirsiniz. RİA genellikle adet döneminde takıldığı için, adet bittikten üç gün sonra cinsel ilişkiye girebilirsiniz. Bazı özel durumlarda, doktorunuz bu süreyi uzatmanızı isteyebilir.
Spiralin ömrü kaç yıldır?
Diğer koruma yöntemlerine kıyasla RİA’nın koruma oranı oldukça yüksektir. RİA kullanan kadınların yalnızca %2’si gebelik riski altındadır. RİA’nın bakır ve progesteron içeriği zamanla azaldığından RİA’nın yaklaşık her 5 yılda bir değiştirilmesi önerilir.
En iyi spiral hangisi?
Hormonlu RİA’nın koruyucu etkisi bakırlı RİA’dan daha fazladır. Bakırlı RİA ile %3-5 oranında gebelik oranı oluşabilir. Bunun başlıca nedeni yanlış yerleştirilmiş ve yerinden oynamış RİA’lardır. Hormonlu RİA’nın koruyuculuğu neredeyse %100’dür.
Spiral isteksizlik yapar mı?
Hormonlu RİA kullanan bazı kadınlar cinsel istek azalması, libido değişiklikleri veya vajinal kuruluk gibi cinsel işlev bozukluğu yaşayabilir. Ancak bu etkiler kişiden kişiye değişir ve her kadında görülmeyebilir. Hormonlu RİA kullanımıyla ilişkili bazı ciddi yan etkiler de vardır.
Spiral parçası rahimde kalırsa ne olur?
Gebeliğin devamına karar verilen durumlarda, rahim içinde kalan spiralin gebelik sırasında enfeksiyon gelişmesine neden olması ve düşük veya erken doğum riskini artırması nedeniyle spiralin çıkarılması gerekir.
Kadına takılan spiral nasıl bir şey?
RİA’nın bir doğum kontrol yöntemi olarak tercih edilmesinin bazı nedenleri şunlardır: RİA takıldıktan sonra yıllarca etkinliğini korur. Kadın doğurganlığı üzerinde uzun vadeli bir etki bırakmaz ve çıkarıldıktan sonra doğurganlık geri gelir. Doğum kontrol etkisi takıldığı andan itibaren başlar.
Spiral taktırmak sağlıklı mı?
Herhangi bir tıbbi cihaz gibi, RİA’lar da potansiyel yan etkiler ve riskler taşır. Bunlara düzensiz kanama, kramp veya enfeksiyonlar dahil olabilir. Bireylerin RİA kontraseptifini seçmeden önce doktorlarıyla endişelerini görüşmeleri önemlidir.
Spiral yaş sınırı var mı?
RİA takmak için bir yaş sınırı var mı? RİA, doğurganlık çağındaki cinsel olarak aktif her kadında kullanılabilir. Ancak jinekolojik muayene sırasında RİA takılmasını engelleyebilecek hiçbir sorun olmamalıdır.
Hiç doğum yapmamış kadına spiral takılır mı?
Bu prosedür zordu çünkü doğum yapmamış kadınların serviksi daha dardı. Ancak, RİA’lar artık çok daha ince yapıldığı için, yeni doğum yapmış olsun ya da olmasın tüm kadınlara RİA takılabilir. RİA’yı takmak için en iyi zaman adet dönemidir.
Spiral taktırmak için adetli olmak şart mı?
RİA’nın takılma zamanı kadının ihtiyaçlarına ve gebelik durumuna göre değişir. Servikal RİA açık olduğundan adet döngüsünün ilk günlerinde veya adet döneminin sonunda takılabilir. Gebelik riski yoksa adetin herhangi bir gününde işlem yapılabilir.
Spiral hangi durumlarda kayar?
– Çoklu doğumlarda serviks genişler ve RİA kayar. – RİA doktorun içinden kayar. Doğru şekilde yerleştirilmemişse kayma olasılığı yüksektir. – Adet dönemi dışında lekelenme veya kanama varsa, bu kaymanın meydana geldiğinin bir göstergesidir.